Сруб-дом - срубы из Карпат

деревянные дома, бани из сруба с доставкой из Карпат - высокое качество, низкая цена

Ель или сосна?

Смерека чи сосна? З якої породи будувати дерев'яний будинок (деревянный дом)?

Перед багатьма забудовниками встає питання, з якої породи дерева зводити зруб: сосни, смереки або модрини?

Модрина в цьому ряду стоїть особливо. Поза всяким сумнівом, це дерево відрізняється набагато більшою міцністю і красою текстури. Модрина практично не схильна до впливу вологи. Опори дерев'яних мостів через річки завжди будувалися з модрини або дуба. Проте матеріал цей відносно дорогий, і доступний далеко не кожному. Тому більшість зупиняють свій вибір на сосні і ялині. Чомусь багато хто віддає перевагу сосні, скептично відносячись до ялинового варіанту. Спробуємо розібрати це питання детальніше.

Фізичні характеристики цих порід дуже близькі. Ялина має трохи більш рихлу структуру, але за рахунок цього декілька тепліше, ніж сосна. Що стосується міри схильності зовнішнім діям, то сучасні захисні засоби (антисептики) з успіхом вирішують цю проблему.

Хімічні склади смереки і сосни також мало чим відрізняються один від одного. Наприклад, в сосні міститься 41,9% целюлози, а в ялині 44,1%. У сосні міститься 25,5% лігніну, а в ялині 28,9%. Як бачите, відмінності не істотні. Російське прислів'я свідчить: «Хата елова - серце здорове». Прислів'я на порожньому місці не писалися. Крім того, досвід показує, що в сосні набагато частіше зустрічаються тютюнові сучки, ніж в ялині. Сосну частіше пошкоджує синява (заболонне забарвлення). Хоча це мало позначається на  характеристиках міцності, але є неприємним явищем, боротьба з яким вимагає додаткових сил і засобів. Я не хочу зменшити значення сосни як будівельного матеріалу, її ефективність в цій якості підтверджена досвідом століть. Я просто хочу сказати, що ялинові будинки за ті ж самі століття показали себе анітрохи не гірше. Взагалі-то, довговічність будинку більше залежить від правильної експлуатації, чим від матеріалу стін.

Що стосується синяви, то це явище характерне для всіх хвойних порід. Треба бути до неї готовим, з якого б дерева ви не будували свій будинок. Уникнути того, що синить колоди без проведення відповідних заходів неможливо. Заболонні забарвлення викликаються багатьма видами грибів. Оптимальна температура для більшості видів грибів синяви складає 26-27 градусів Цельсія, тому рекомендується складати зруби в зимовий період. Для профілактики синяви і вибілювання вже посинілих елементів будови можна використовувати антисептики.

Деревина пошкоджена синявою в більшості випадків відрізняється підвищеною швидкістю водопоглинення і тому просочується нею значно краще, ніж здорова. Загалом, це не така вже велика проблема. Вітчизняна та іноземна промисловість випускає сьогодні безліч матеріалів, що високоефективно вибілюють і антисептують деревину. При цьому слід враховувати один момент: зруб бажано покривати ними лише після збірки - зовні сильними антисептиками для зовнішніх робіт, а зсередини спеціальними складами для внутрішніх робіт. Щоб захистити тепловий замок (подовжній паз колоди), антисептиком просочують матеріал прокладки (джутово-льняне полотно). Тим самим ми максимально захистимо будинок від зовнішніх дій, залишаючи його екологічно чистим для мешкання.

Горючість дерева це, звичайно, теж недолік, але його можна виправити. Антипіренові склади сьогодні вже широко застосовуються в будівництві і здатні дійсно зробити колоду таким, що не згорає, в чому легко переконатися.

Ми зможемо якісно зібрати зруб як зі смереки, так і з сосни. Звертайтесь за наступними контактами:

КИЇВСТАР 096 704 52 52

life:) 063 715 82 80

Email: srub-karpaty@i.ua

Сайт:  www.сруб-дом.com.ua

Проекты деревянных домов и бань

 

Статьи о срубах

Мы на You Tube

Деревянная скульптура.

Вопросы - ответы