Сруб-дом - срубы из Карпат

деревянные дома, бани из сруба с доставкой из Карпат - высокое качество, низкая цена

Электропроводка в срубе

Електропроводка в дерев'яному будинку (Электропроводка в срубе).

 

Питання пожежної безпеки завжди є першочерговим для власників дерев'яних будинків. Статистика свідчить, що більше половини пожеж в житлах виникають внаслідок несправності проводки, вибору неякісних матеріалів або помилок в проектному рішенні. Саме тому, питання облаштування електроживлення в дерев'яному будинку слід розглянути детально.

 

Те, що у наш час вибір слід зупинити на мідному кабелі, навіть не обговорюється. Різниця в ціні з алюмінієвим цілком компенсується тривалішим терміном служби (алюмінієвий через 20 років втрачає еластичність і просто розсипається!), більшою гнучкістю дроту і можливістю витримувати більшу напругу при меншому перерізі (а це відповідно, і менший діаметр). Але обов'язково в негорючій ізоляції. Сьогодні на ринку представлений широкий асортимент кабелів вітчизняного і імпортного виробництва (NYM, ВВГнг тощо), причому на практиці відмінно зарекомендували себе кабелі одеського, харківського і запорізького заводів. Але тут вже, як мовиться, діло смаку і гаманця. Єдине, від чого хочеться застерегти: в Україні зустрічається кабель китайського виробництва алюмінієвий, покритий мідним напиленням, і він продається як мідний. Такий кабель легко перевірити, поглянувши на зріз: він відсвічуватиме білим. 

При плануванні проекту безпечного електропостачання постарайтеся максимально обдумати усі використовувані електроприлади у вашому будинку з дерев'яними стінами. При підключенні пральних машин, плит і інших приладів з великим енергоспоживанням, розетки мають бути із заземленням. Зверніть увагу, що січення дроту для розеткової групи має бути не менше 2,5 мм в квадраті, для кухні з електроплитою - не менше 4 мм в квадраті. І повірте, вигідніше переплатити за кабель із запасом, чим за нову проводку або навіть новий будинок.

Часто споживачі ставлять питання: навіщо поміщати кабель в трубу або короб, якщо він і так йде в оболонці, що не поширює горіння? Давайте розглянемо типовий випадок: в ізоляції виникає ушкодження внаслідок нагріву жили від короткого замикання, від перенапруження, або внаслідок механічної дії (приміром, гризуни або недбале звернення). Газ, що виділяється при перегріванні, сприяє загасанню ПВХ, проте не забезпечує захист горючих основ, по яких прокладений кабель. Іншими словами, сама проводка спалахне і затухне, а вогонь побіжить далі, по конструкціях. Зовсім інша картина спостерігається при використанні саме затухаючої гофрованої труби, стінки якої при нагріві обтискаються, зменшуючи доступ кисню і локалізуючи місце займання. 

Загалом, зрозуміло, що електромонтажні роботи не те, на чому можна заощадити при будівництві зрубів, тому назвемо ще один важливий момент – облаштування електрощита. Варто зупинити вибір на перевірених виробниках автоматів, таких як АВВ, Moeller, Schneider, Legrand і тому подібне, що забезпечують надійне спрацьовування відключення лінії. Щиток має бути встановлений в легкодоступному місці, не захаращений меблями і іншими великими предметами, доступ до нього має бути завжди відкритий. Не забувайте, що від дотримання цих простих рекомендацій залежить безпека Вашого життя і майна.

 

КИЇВСТАР 096 704 52 52

life:) 063 715 82 80

Email: srub-karpaty@i.ua

Проекты деревянных домов и бань

 

Статьи о срубах

Мы на You Tube

Деревянная скульптура.

Вопросы - ответы